Autor: 021.rs

Novi Sad
03.11.2018.
11:23 > 11:26
Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je novu javnu nabavku za obnovu kuće u Kisačkoj 20 u kojoj je jedno vreme boravila poznata matematičarka Mileva Marić sa mužem Albertom Ajnštajnom.
  • Piško

    03.11.2018 19:11
    ...
    Stvari su tu malo složenije. Mileva Marić i Albert Ajnštajn su imali brak sklopljen u ambijentu matične uprave Bačko-Torontalske Županije, kojoj je Novi Sad u to vreme pripadao. Pošto su, raspadom Kraljevine Mađarske, župni brakovi de jure proglašavani ništavnim, bračni drugovi su od 1920. morali da se običnim potpisom opredele da li brak ostaje u Prvoj Mađarskoj Republici ili se prebacuje u pravnu nadležnost Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Iz arhivske građe se vidi da Marija i Albert nikada nisu pravno razrešili ovo pitanje stoga je brak sa čisto pravnog stanovišta ostao ništavan. Ovo mali broj ljudi zna, pošto ne čitaju dalje od beletristike.
  • Haristotel

    03.11.2018 17:47
    Mileva je na studijama bila nadareni student matematike, ali matematikom (u užem smislu) nije se nikad bavila, niti je na tom polju ikad ispoljila neke viđenije rezultate - prvenstveno zbog zauzetosti porodicom i zbog porodičnih problema (jedno dete su, silom prilika, dali (inkognito) na usvajanje). Albert je imao svoje naučničko okruženje (bili su to listom naučnici Mađari jevrejske pripadnost), a Milevi je Albert izričito zabranio da se meša u bilo kakva debatovanja u okvirima družine - s izuzetkom serviranja kafe. Ne postoje dokazi da je Abert ikad proveo noć (od jutra do zore) u kući Marićevih. Albertov i Milevin brak se brzo raspao.
  • Pićuka

    03.11.2018 15:45
    Da li neko može da osmisli nešto ozbiljno u ovom gradu ? Spolja gladac iznutra jadac.
  • Komsija

    03.11.2018 13:53
    Nije istina
    Nije obnova zgrade nego samo fasade. Krovove nece pipnuti iako su oni u katastrofalnom stanju. Tako da ce i ta fasada bez adekvatnog krova ubrzo propasti... tako su u gradicu radili. Ukoliko su menjali krov menjali su samo sa ulicne strane.
  • Kika Bibić

    03.11.2018 11:51
    Sređene su samo fasade, kad pogledate krovove, samo što se ne sruše. Bolje da su sredili manji broj zgrada kako treba, nego ovo zamazivanje fasada i naših očiju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna